RECENTLY READ
ALL BOOKS
Marcin Jurczak, Sylwia Konecka, Anna Łupicka-Fietz, Kinga Pawlicka
Dominika Byczkowska-Owczarek
Danuta Jastrzębska-Golonka, Agnieszka Rypel
Małgorzata Szyszko-Kondej
Zgodnie z definicją zawartą w Kodeksie zdrowia zwierząt lądowych OIE z 2019 roku, termin ‘bioasekuracja’ odnosi się do zestawu środków zarządzania i środków fizycznych, których stosowanie ma na celu zmniejszenie ryzyka wprowadzenia, rozwoju i rozprzestrzeniania się chorób, infekcji lub inwazji u zwierząt, w hodowli zwierzęcej i w jej obrębie. Na poziomie fermy unikanie wprowadzania patogenów pozwala na chów zdrowszych zwierząt, co skutkuje lepszym ich dobrostanem, lepszą stabilnością systemów produkcji i mniejszym zużyciem antybiotyków, co pomaga w walce z opornością patogenów na antybiotyki. W niniejszym podręczniku zebrano 50 najskuteczniejszych środków wspierających i/lub praktyk bioasekuracji i przedstawiono je w postaci arkuszy informacyjnych łatwych do zrozumienia, zarówno dla producentów drobiu, jak i doradców (w tym lekarzy weterynarii). Opisane środki mogą być pomocne dla podniesienia poziomu i zgodności bioasekuracji w całym sektorze drobiarskim: na fermach drobiu, zakładach wylęgu drobiu, zakładach ubojowych i innych. Materiały zostały przygotowane przez partnerów uczestniczących w projekcie Netpoulsafe (Horyzont 2020, GA nr 101000728) z Belgii, Francji, Hiszpanii, Holandii, Polski, Węgier oraz Włoch i są dostępne w kilku wersjach językowych.
In a few minutes you will receive a message sent to .
Click on the button in the message to confirm your subscription to the newsletter and receive your free e-book.
Accept the Terms and Conditions to continue using the Website.